Dörtyol Proje Danışmanlık TSE
Dörtyol Proje Danışmanlık TSE

Dörtyol Proje Danışmanlık Yan Menü Yatırım Arazileri

Menu

Giriş

Dörtyol Proje Danışmanlık Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projeleri

 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler 302.1.2 Projeleri

TKDK, IPARD Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projeleri ile Tıbbi ve Aromatik Bitkiler yetiştirilmesi, kurutulması ve paketlenip satışa hazır hale getirilmesi için yapılacak yatırımlara hibe desteği vermektedir. Proje bütçesi 5.000 € ile 500.000 € arasında, baz hibe oranı ise % 60 tır. Başvuru sahibinin genç çiftçi veya organik tarım sertifika sahibi olması durumlarında ise hibe oranı %70 olarak uygulanmaktadır. Proje dahilinde döngüsel ekonomi, yenilenebilir enerji ve atık yönetimi varsa bu kısımlara % 10 daha fazla hibe desteği uygulanmaktadır.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ile ilgili hazırlanan projeler için TKDK tarafından belirlenen bitki listesi dahilinde yatırım yapılabilmektedir. Yatırım kapsamında sera planlanıyorsa büyüklüğü en fazla 2 ha olabilmektedir. Bunların yanı sıra bitki üretimi için tarla ve bahçe ekipmanları, hasat ve sonrası için gerekli makine ekipmanlar, ışıklandırma, iklimlendirme, sulama için gerekli olan makine ve ekipmanlar alınabilmektedir. Bunlardan bazıları; Kültüvatör, Römork, Merdane, Su tankeri, Diskaro, Ön yükleyici, Ekim makinesi, Mibzer, Hasat makinesi, Arka yükleme kepçesi, Çapa makinesi, Pulluk, Rötovatör, Gübre serpme makinesi, Tırmık makinesi, Toprak burgu makinesi, Tesfiye küreği, Ot toplama tırmığı, Rototiller, Çizel, İlaçlama makinesi, Konveyör yükleme bandı, Ot çayır biçme makinesi, Harman makinesidir.

Ayrıca sera, depo ve makine garajları, bitki işlemek için tesis alanları, tesis içi yollar, ihata duvarları ve yenilenebilir enerji yoluyla kendi tüketimi kadar elektrik üretimi de projeye dahil edilebilmektedir. Yeni tesislerin yapımına destek verildiği gibi modernizasyon projelerine de hibe verilmektedir.

TKDK IPARD projesinin, verilen hibenin yanı sıra birçok artısı daha bulunmaktadır. Örneğin Proje kapsamında yapılan satın alımlarda Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Gümrük Vergisi ve İthalat vergilerine muafiyet bulunmaktadır. Ayrıca projeyi hayata geçirme sırasında girişimcilere sağlanan diğer bir kolaylıkta TKDK ile protokol imzalayan Tarım Kredi Kooperatifi ve bankalardan uzun vadeli ve düşük faizli kredi kullanılabilmesi ve Kredi Garanti Fonu desteğinden de faydalanabilmesidir.

TKDK projelerin uygulama aşamasında kolaylık oluşturmak adına, teminat mektubu karşılığında hibe tutarının % 50 sini avans olarak proje başlangıcında peşinen girişimcilere ödemektedir.

Yapım işi ve makine ekipman başvurularında; başvuru çağrı ilanı ile projenin onaylanması arasında geçen süre için ( en fazla 7 ay) , Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Makine-Ekipman Endeksi ve İnşaat Maliyet Endeksine göre güncelleme yapılmaktadır. Enflasyona karşı girişimcileri korumak için uygulanan bu sistemle projelere sonradan fiyat farkı uygulanabilmektedir.

Tıbbi ve aromatik bitkiler şehirlere ve bölgelere göre değişmekle birlikte aşağıda örnek teşkil etmesi adına bazı isimlere yer verilmiştir;

Adaçayı Anason Aspir Biberiye
Çörekotu Çöven Dağ çayı Dereotu
Ebegümeci Ekinezya Fesleğen Hardal
Haşhaş Isırgan otu Kekik Kırmızı biber
Kimyon Kişniş Kuşburnu Lavanta
Maydanoz Nane Oğul otu Rezene
Safran Salep Sarımsak Şerbetçi otu
Zencefil Zerdeçal Üzerlik otu Nezle otu
Defne Alıç Çörek otu Karahindiba
Kuzukulağı Ihlamur Göl soğanı Yağ gülü

TKDK IPARD projeleri ilgili ayrıntılı bilgi ve desteklenen bitki listesine ulaşmak için lütfen Dörtyol Proje Danışmanlık ile iletişime geçiniz.

Sayfa Başına Dön